Activisten ‘collecteren’ voor peperduur gevechtsvliegtuig

Met de pet rond voor de JSF 4 december 2007

– Op 4 december verschijnt een nieuw Rekenkamerrapport over de Joint Strike Fighter, het beoogde nieuwe gevechtsvliegtuig dat als maar duurder wordt. De Nederlandse bevolking wil in meerderheid geen cent voor geven. Volgens de Campagne tegen Wapenhandel zijn het alleen luchtmacht en wapenindustrie die baat hebben bij de aanschaf. Op 4 december neemt de Campagne tegen Wapenhandel de proef op de som en gaat rond met de (luchtmacht)pet om de Nederlandse burger om een financiële bijdrage te vragen. Dit doen we in vier steden waar Nederlandse wapenindustrie is gevestigd die flink hoopt te profiteren van de Joint Strike Fighter.
De JSF is het duurste wapenprogramma uit de Nederlandse geschiedenis, duurder dan de HSL en Betuwelijn samen. In 2006 constateerde de Rekenkamer dat niemand kan berekenen hoe duur de JSF uiteindelijk zal worden. In 1999 was er voor de aanschaf en exploitatie van 114 JSF-toestellen 4,5 miljard euro begroot. Anno 2006 werd er 14,6 miljard gereserveerd – voor 85 toestellen. De regering zegt te willen investeren in diplomatie, wederopbouw en steun aan fragiele staten. Dan moet ze niet voor miljarden investeren in nieuwe gevechtsvliegtuigen. Als Nederland nu uit de JSF stapt levert dat een besparing op van miljarden euro’s. Daar kan heel wat wederopbouw, diplomatie en steun aan fragiele staten van betaald worden. Dat leidt tot meer veiligheid en vrede dan dure gevechtsvliegtuigen.

Enkele van de belangrijkste defensiebedrijven die profiteren van de JSF: &Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) Amsterdam
NCLR Enschede
Stork Aerospace Hoogeveen
Netherlands Industrial Fighter Aircraft Replacement Platform (NIFARP) Den Haag

Steden waar de actie op 4 december plaatsvindt:
Den Haag – Plein 12.00 – 15.30 u.
Amsterdam – Dam 14.00 – 16.00 u.  
Enschede – Haverstraatpassage 14.00 -17.00 u.
Hoogeveen – Winkelstraat 14.00 – 16.00 u.