DSM Dyneema toont producten op controversiële beurzen in China.
Amsterdam, 17 november 2009
Nederlandse defensiebedrijven bieden hun producten aan op wapenbeurzen in landen als China, Pakistan, Jordanië, Chili en Indonesië, landen in spanningsregio’s en landen met twijfelachtige mensenrechtenreputaties. Op die beurzen zijn vaak ook delegaties aanwezig uit landen waartegen wapenembargo’s van kracht zijn, zoals China, Congo, Irak, Liberia, Sierra Leone en Soedan. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport ‘Marktplaatsen voor moordhandel’ van de Campagne tegen Wapenhandel. Deelname aan defensiebeurzen wordt door de overheid ondersteund, vooral met officiële delegaties met bewindslieden van Defensie en Economische Zaken.
Na de aanslagen van 11 september 2001 zijn de scheidslijnen tussen militair, politioneel en privaat veiligheidsmaterieel verder vervaagd, waardoor beurzen gericht op binnenlandse veiligheid en anti-terrorisme een sterke groei doormaken.
Vooral DSM Dyneema en Ten Cate Advanced Composites, die allerlei soorten bepantsering leveren, zijn vaak aanwezig op wapenbeurzen. Zo is DSM al jarenlang standhouder op twee controversiële Chinese politiebeurzen, waar de Chinese politie en veiligheidsdiensten middelen kunnen aanschaffen om, onder meer, politieke oppositie de kop in te drukken.
Opvallend is de personele draaideur tussen politiek, defensie en de defensie-industrie. Het kader van de NIDV, de lobby-organisatie van de defensie-industrie, bestaat grotendeels uit voormalige topmensen van defensie en militairen. Donderdag 19 november vindt in Ahoy in Rotterdam de jaarlijkse defensiebeurs plaats van de NIDV. Naast tientallen Nederlandse bedrijven zullen zes mondiale wapenreuzen vertegenwoordigd zijn.