26 juni 2018 – De Presidentiële Garde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een militaire elite-eenheid die een belangrijke rol speelt in de oorlog in Jemen, zal volgende week deelnemen aan het Non-Conventional Threat (NCT) Europe evenement in Vught.(1) Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse krijgsmacht en vindt plaats op haar Nationaal Trainingscentrum CBRN.(2)
Stop Wapenhandel vindt het onbegrijpelijk dat een legereenheid, die deelneemt aan een oorlog waarin mensenrechten op grove wijze geschonden worden, in Nederland welkom is voor een militaire training.
De Presidentiële Garde van de VAE is niet zomaar een legereenheid: het is de leidende eenheid in de oorlog die de Emiraten voeren in Jemen als onderdeel van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Volgens de VN en mensenrechtenorganisaties pleegt deze coalitie op grote schaal oorlogsmisdaden, onder meer door het bombarderen van ziekenhuizen.
De humanitaire situatie voor de burgers in Jemen is rampzalig, mede door een zeeblokkade die ertoe leidt dat eerste levensbehoeften en hulpgoederen het land niet kunnen bereiken. Oxfam Novib waarschuwde eerder deze maand nog dat miljoenen mensen in Jemen bedreigd worden door voedseltekorten en besmettelijke ziekten. De oorlog kostte inmiddels meer dan 10.000 mensen, voornamelijk gewone burgers, het leven. Om deze reden voert de Nederlandse regering een terughoudend wapenexportbeleid voor landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen.(3) Een serieus terughoudend beleid zou ook van toepassing moeten zijn op training van militairen die een belangrijke rol spelen in deze oorlog.
Noten:
(1) Het NCT Europe evenement richt zich op trainingen voor reacties op en beschermingen tegen gebruik van chemische, biologische, radiologische en nucleaire wapens. Het evenement wordt geopend door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Hans van Griensven. Naast trainingen en lezingen is er een beurs met diverse militaire en security-bedrijven. De organisatie van NCT Europe ligt in handen van het Leidse IB Consultancy, dat hierbij samenwerkt met Defensie.
(2) Het is niet de eerste keer dat Defensie op deze wijze de fout in gaat. In 2016 nodigde de Commandant Zeestrijdkrachten Saoedi-Arabië, de drijvende kracht achter de oorlog in Jemen, uit deel te nemen aan de MAST-wapenbeurs in Amsterdam. In antwoord op Kamervragen liet toenmalig minister Hennis slechts weten dat “bilaterale contacten met de marine van Saoedi-Arabië” los staan van een restrictief wapenexportbeleid. De SP stelde vorige week de deelname van de Presidentiële Garde aan de training in Vught aan de orde in een Kamerdebat. Minister Blok zou hier per brief op antwoorden.
(3) De Nederlandse regering voert een terughoudend wapenexportbeleid voor landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen, maar weigert over te gaan tot een volledig wapenembargo. Zo wordt de uitvoer van door Thales Nederland geproduceerde SOTAS militaire communicatiesystemen voor tanks naar Saoedi-Arabië geen strobreed in de weg gelegd. De betreffende Abrams tanks worden veelvuldig ingezet in Jemen. Ook gaf de regering vorige maand een nieuwe vergunning af voor de uitvoer van radarapparatuur voor een fregat voor de Egyptische marine, ondanks de deelname van deze marine aan de zeeblokkade voor Jemen.